Aktuelt

Foto: Operaen i Kristiansund

Takker nordmøringen for opera-suksessen

– Operaen er et godt eksempel på hvordan nordmøringer har kjempet seg fram og fått til ting på tross av og ikke på grunn av, sier operasjef Line Lønning Andresen.

30 000 frivillige timer må til for at operafestuka kan arrangeres i Kristiansund. Og selv i nedgangstider er operaen et samlingspunkt for nordmøringer.

Historien til operaen i Kristiansund strekker seg bakover til 1800-tallet. Klippfisksuksessen tok med seg fine vaner fra fine familier på kontinentet til fine familier i Kristiansund. Slik kom operaen til Nordmøre. I dag er derimot operaen for alle. Hver uke har operaen undervisning i dans for 1300 barn og unge i regionen, og i Kristiansund kan du oppleve opera på puben, på gamlehjemmet, på skolen og selvfølgelig i Festiviteten.

– Jeg tror at mye av nøkkelen til vår suksess er at vi har stor involvering av lokale krefter både på, foran og bak scenen. Det at Operaen er i stand til å produsere forestillinger i av høy kvalitet i samspill mellom profesjonelle og amatører og at det synges på norsk, sier operasjef Line Lønning Andresen.

– Operaen er et godt eksempel på hvordan nordmøringer har kjempet seg fram og fått til ting på tross av og ikke på grunn av. Den er bygget stein for stein av lokale krefter, engasjerte politikere og ildsjeler i kulturlivet. Det er 30 000 lokale dugnadstimer som gjør at vi kan arrangere Norges største operafestival. Grunnstammen i alt vi gjør er lokal, forteller operasjefen.

Nordmøringene er stolte av operaen sin. De lange operatradisjonene i Kristiansund har gjort opera til en stor del av byens identitet. Også i nedgangstider kommer folk.

– Operafesten er lagt til februar når det er som mørkest og tristest, for da er fantastiske kulturopplevelser viktig. Vi har ikke sett nedgang i besøket vårt til tross for dårligere tider i regionen vår. Mange sier at i nedgangstider har folk et enda større behov for kulturelle opplevelser i fellesskap, noe å være stolt av, og mange er stolt av operaen sin, sier Line Lønning Andresen.

– Vi må fortsette å jobbe knallhardt for å holde oss på det nivået vi er. Vi har heldigvis god støtte fra sponsorlauget vårt som består av bedrifter som ser at vi har en verdi med tanke på bolyst i regionen og rekruttering for å få folk til å flytte hit.

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige