Her Bor Vi

Foto: Yngvild Meinseth

Broene

Publisert: 25. oktober 2016 kl. 14.32

For Nordmøre, bestående av flere øyer og halvøyer, er broene kjærkomne. De har ført til tettere samfunn og bedre samhandling. Åtte av broene på Nordmøre utgjør det som har blitt omtalt som verdens vakreste bilreise: Den nasjonale turistvegen Atlanterhavsveien.

Atlanterhavsveien ble åpnet i 1989 til stor glede for lokalbefolkningen og turister. De åtte broene har ikke bare tiltrukket seg bilturister fra hele verden, men også mange fritidsfiskere. Dette førte til at det i 2010 ble åpnet to fiskebroer kun for fritidsfiskere. Storseisundbroa, som er avbildet over, er den høyeste broen på Atlanterhavsveien mellom Eide i Romsdal og Averøya på Nordmøre.

Med sine 1257 meter er Gjemnessundbroa på E39 den femte lengste veibroen i Norge og den lengste i Møre og Romsdal. Gjemnessundbroa er en hengebro, hvor det største spennet er på hele 623 meter. Broen åpnet for trafikk i 1991.

En annen bro på Nordmøre som også befinner seg på listen over de lengste broene i Norge, er Bergsøysundet bro. Denne broen er en del av Krifast-forbindelsen og åpnet for trafikk i 1992. Den er 931 meter lang og har sitt største spenn på 106 meter. Bergsøysundet bro skiller seg ut fra alle de andre broene på Nordmøre ved at den kun er forankret ved landfestene. Det er kun to slike broer i verden, det er Nordhordalandsbroen og Bergsøysundet bro.


Kilder:

Den norske turistforening & NRK (2010) Atlanterhavsveien – et mekka for fritidsfiskere

Store Norske Leksikon 

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige