Her Bor Vi

Foto: Helge Indreiten

Fergene

Publisert: 14. september 2016 kl. 11.47

Som et distrikt med mye hav og mange fjorder har ikke fergene bare vært et viktig transportmiddel på Nordmøre, de har også vært med på å binde nordmøringer sammen. Fergene har i lang tid blitt omtalt som livsnerven til kommunene på Nordmøre.

Bilfergedriften på Nordmøre startet allerede i 1928 med bilfergesambandet Kvanne – Røkkum over Stangvikfjorden. Da besto fergedriften av en motorbåt med en lekter festet bakpå. Bilene kjørte på i fjæra og ble deretter slept over fjorden. Dette var den første bilfergen i Møre og Romsdal. I dag går fergesambandet på fylkesvei 670 fra fergekaien i Kvanne i Surnadal over til fergekaien i Rykkjem i Sunndal kommune.

Verdens første gassferge ”Glutra” har også vært en del av fergehistorien til Nordmøre. Denne var i drift på Talgsjøen fra desember 2002 til januar 2011. Det siste året ”Glutra” trafikkerte mellom Seivika og Tømmervåg var den ombygd fra å kunne ta 87 personbiler til å kunne ta 123 personbiler. Den ombygde utgaven av ”Glutra” er den største fergen som har trafikkert på Nordmøre. 

 

Kilde:
- Med kaffe og svele over fjorden - Ferjehistorien på Nordmøre (2012). Stiftelsen Maritim Historie Nordmøre, Kristiansund. 

 

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige