Her Bor Vi

Foto: Wigdis Wollan

Gurispelet

Publisert: 29. november 2016 kl. 21.45

«Fru Guri av Edøy», kulturskatten til Smøla, er et utespel skrevet av Peggy Kristine Kruse i 1989. Det er få spel i Norge med så markante kvinnelige hovedroller, derfor kalles stykket for et kvinnestykke.

Historien til det folkekjære Gurispelet går tilbake til 1990 da Edøy gamle kirke feiret 800-års jubileum. Det begynte med at stykket skulle være et tablå, men det utviklet seg raskt til å bli et av Norges varmeste og vakreste utespel. Siden første fremføring i 1990 har det nå vært 22 produksjoner av Gurispelet. Fram til 2004, med unntak av 1992, ble stykket framført på Edøygarden. Siden 2009 har kulturbygget Gurisenteret vært arena for den årlige forstillingen. Her framføres stykket på en spektakulær utescene med utsikt mot fjord, kirke og fjell.

Handlingen er lagt til år 1190 og er knyttet opp mot to historiske minnesmerker på Smøla, Edøy gamle kirke og runesteinen Kulisteinen. Selv om stykket er fiksjon og Fru Guri er en oppdiktet karakter, er flere personer og hendelser historiske. I spelet blir man kjent med sterke kvinneskikkelser og skjebner flettes sammen av kjærlighet, tro, tragedie og lykke.


Kilde:
Gurisentret.no 

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige