Her Bor Vi

Foto: Ernst Schwitters, Nordmøre Museum

Klippfisk

Publisert: 5. oktober 2016 kl. 18.01

Det var Nordmøres perfekte forhold for bergtørking og Lillefosen/Kristiansunds plassering midt i skipsleia, sammen med god tilgang på torsk, salt og arbeidskraft som var grunnlaget for regionens klippfiskeventyr. Kristiansund bærer preg av klippfiskens betydning i bybildet. Statuen ”Klippfiskkjærringa” ligger synlig til på havna og byen har også fått tilnavnet ”bacalaoby´n”.  

Siden 1600-tallet har Norge produsert og solgt klippfisk både nasjonalt og internasjonalt. Før i tiden kom fisken vanligvis til bryggene/tørkeplassene som saltet filet. Ferdig sprettet opp (ferdig flekket), brettet ut, hodekappet, uten innvoller – fra fiskefeltet. Helst skulle det være skrei (gryteferdig vandretorsk) fra Lofoten. Det var klippfiskkjerringene som vasket fisken, etter første vasking kommer saltmodning i noen uker. Så ny vasking før tørking. Bergtørking tok 6 uker og foregikk på klippene eller svabergene og det er fra tørkeprosessen den tradisjonsrike fisken har fått navnet sitt fra. 

Selv om produksjonsprosessen har forandret seg siden den gang, er konserveringsmetoden akkurat den samme i dag som den var for 300 år siden. Klippfiskproduksjonen eksisterer like godt i dag på Nordmøre og noen av de største produsentene er Strømsholm AS på Tustna i Aure, samt Nordmøre Fiskeindustri og S. Folland på Averøya.
 

Kilder:

Odd Williamsen

Nordmøre Museum 

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige