Her Bor Vi

Foto: Maiken Ohr

Nordmørsbunaden

Publisert: 26. august 2016 kl. 13.04

Nordmørsbunaden er vårt største symbol på identitet og tilhørighet. Dette ene symbolet forener oss og viser oss hvor stolte vi er av regionen vår.

Bunaden fra Nordmøre stammer fra folkedrakttradisjoner fra første halvdel av 1800-tallet. Draktskikken har sitt opphav på bygdene, men ble påvirket av det europeiske motebildet og trendene i stilepokene.

Nordmørsbunaden har omtrent vært den samme siden starten av 1900-tallet, selv om den har gjennomgått flere revisjoner. Bunaden, som vi kjenner den i dag, er resultatet av siste revisjon i 1984. Selv om Nordmørsbunaden i dag finnes i flere varianter, har de alle felles trekk som stammer fra tradisjoner fra indre Nordmøre. En variant av Nordmørsbunaden som skiller seg litt ut, er Rindalsvarianten. For eksempel er beltet til Rindalsbunaden brodert, og ikke et belte med sølvstøler som på den tradisjonelle varianten av Nordmørsbunaden. Men det er også mange fellestrekk, blant annet har de samme type stakk.

Bunad- og folkedraktrådet har uttalt at nordmørsbunaden utmerker seg i håndverksmessig utførelse. Spesielt for håndverket er skjortesømmen for både dame og herre: Kvitsømmen/broderiet er rikt utsmykket og forseggjort, og kvardingene er brede og store.

 

 

 

Kilder:

Bunad- og folkedraktrådet

Unni Irmelin Kvam

Norsk bunadsleksikon

Sogge, Audhild (1998) Kvinnebunaden på Nordmøre. Årbok for Nordmøre Museum.

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige