Her Bor Vi

På bildet ser du gjensyn mellom skilegenden Gjermund Eggen og skiprodusent Johan Landsem på Rindal skimuseum. 

Foto: Anne Skjølsvold

Skitradisjoner

Publisert: 15. november 2016 kl. 17.16

I Rindal på Nordmøre ligger den eneste kommunen i Møre og Romsdal som ikke grenser mot havet. Hvor fiske har stått sterkt i historien til mange av kommunene på Nordmøre, er Rindal kommune blant annet kjent for sin skihistorie med skimakertradisjoner og skiløpere i verdensklasse. På bildet over er skilegenden Gjermund Eggen og skiprodusent Johan Landsem på Rindal skimuseum. 

Det var de gode snøforholdene i bygda som gjorde at skiene ble flittig brukt til og fra skolen og arbeid, samt var konkurranseelementet i idretten noe rindalingene tidlig fikk øynene opp for. Opp gjennom historien har flere rindalinger markert seg nasjonalt og internasjonalt på ski, allerede i 1930-årene var det flere skiløpere fra Rindal som var i verdenseliten.

En viktig del av skihistorien i Rindal er skiproduksjonen. Fra lokal håndverkstradisjon til industriproduksjon markerte Rindal seg som treskimaker i verdensklasse. Det var fire skifabrikker i Rindal og skiene de lagde ble brukt av både mosjonister og toppløpere. Skifabrikkene i Rindal laget på 1970-tallet 100 000 par treski. Den mest kjente skifabrikken er Landsem-fabrikken som Even Landsem startet i 1946. Landsemskiene som Gjermund Eggen brukte under VM i 1966 er å finne i skiutstillinga på skimuseet i Rindal. Et historisk øyeblikk i skihistorien var da Magne Myrmo, med Landsem-ski, slo Gerhard Grimmer i en nervepirrende sekundstrid under VM i Falun i 1974 og ble den aller siste verdensmesteren på treski.


Kilder:
Nordmøre museum
NRK

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige