Her Bor Vi

Foto: Tore Dyrnes

Skonnerten IDEAL av Kristiansund

Publisert: 5. januar 2017 kl. 18.10

Skonnerten IDEAL av Kristiansund er bygget av ildsjeler i Kristiansund og er den største trebåten som er bygd i Norge på over 100 år. IDEAL er en tremastet skonnert på 120 fot som er bygd på Saltkaia i Kristiansund, og det er nettopp Kristiansund som er hjemmehavna til skonnerten.

Grunnlaget for prosjektet er fire skonnerter som ble bygd ved Skaalurens Skibsbyggeri i Rosendal, Hardanger, mellom 1903 og 1910. Riggtegningene som er brukt til byggingen av IDEAL sin rigg går tilbake til 1910 og er fra skonnerten Rosenheim. Det har vært et langvarig prosjekt som har hatt som mål å bli et trygt, vakkert og hurtigseilende fartøy for barn og ungdom.

Byggingen av IDEAL startet i 2007, og siden den gang har det vært mulig å følge fremdriften i prosjektet i et åpent båtbyggeri på Saltkaia i Kristiansund. Skonnerten IDEAL er solid forankret i en norsk kulturhistorisk tradisjon, og den er bygd med et ønske om å opprettholde og videreføre den maritime historien til sjøfartsbyen Kristiansund.

Drivkreftene, ildsjelene og idealistene som står bak prosjektet er Kari Moe Sundli, Rune M. Torgeirson og trebåtbyggeren Jacob Arne Dahlen fra Bremsnes Båtbyggeri på Averøy. Skonnerten IDEAL representerer Kristiansunds maritime historie, samtidig som den representerer godt samarbeid og solid håndverk.


Kilder:
skonnert.no
batmagasinet.no
byggmesteren.as 

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige