Her Bor Vi

Foto: Jan-Egil Korseberg

Spekkhogger

Publisert: 9. mars 2017 kl. 15.21

På Nordmøre kan du oppleve det mange kaller «havets superstjerner» på nært hold! Spekkhoggerne trives nemlig godt langs norskekysten, hvor antall spekkhoggere ligger på 5000 - 10.000.

Spekkhoggerne er kraftige dyr som kan veie rundt seks tonn og bli seks til ni meter lang, den gjennomsnittlige levealderen til en vill spekkhogger er 35 år. Spekkhoggere er flokkdyr, så de reiser og jakter sjeldent alene, sammen reiser de inn og ut av fjordene på jakt etter mat. Mange påstår at spekkhoggere er veldig intelligente dyr, i tillegg til å kommunisere på et eget språk så skal de være gode til å imitere lyder.  

Verdens mest kjente spekkhogger Keiko har oppholdt seg på Nordmøre, verdenskjendisen nøt nemlig pensjonisttilværelsen i Taknesbukta i Halsa Kommune. Der levde den et behagelig liv med faste måltider på 60 kilo sild hver dag. Keiko fant veien til Nordmøre helt selv.

Den opprinnelige planen var at Keiko skulle bli på Island etter å ha blitt fraktet dit med fly fra USA. Han skulle gradvis tilvennes et liv i frihet med en spekkhoggerflokk, men etter et opphold på treningssenteret på Vestmannaeyjar og et bomforsøk på å få han til havs, dro Keiko ut for å svømme med flokken langs sørkysten av Island. Når resten av flokken vendte nordover for å jakte langs østkysten, svømte han heller hele veien til Skålvikfjorden på Nordmøre. Keiko oppholdt seg på Nordmøre fram til han døde i Taknesbukta i 2003, han ble 27 år gammel.   Kilder:
Visit Møre og Romsdal
Bergens Tidene
NRK

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige