Her Bor Vi

Foto: Gunn K. M. Skotheim

Steinindustrien på Eide

Publisert: 28. februar 2017 kl. 14.01

Eide kommune på Nordmøre, også kalt «Nordens steinkommune», er ledende i landet innenfor steinbearbeidingsindustri. Det var Iver Rasmussen Eide som for over 100 år siden satte startskuddet for steinindustrien på Eide, og i dag drives flere av de største bedriftene innenfor steinbearbeiding av hans etterkommere. 

Steinindustrien har utviklet seg mye siden sine første år. I starten ble krystallinsk marmor fra Eide bearbeidet og brukt til bruer for jernbane og vei, samt til ulike bygninger rundt om i landet. Ålesund kirke er blant annet bygd med stein fra Eide på Nordmøre. Det ble også levert mye stein til Ålesund da de skulle gjenoppbygge byen etter bybrannen i 1904. Senere, rundt 1918 startet det som etterhvert skulle bli en storindustri, nemlig produksjon av gravmonumenter. Tidligere var det vanlig med gravmonumenter i tre, støpejern og betong, men steinen tok over tidlig på 1900-tallet.

Steinindustrien har fortsatt en stor og viktig rolle i Eide kommune, og bergverk og steinindustrien utgjør den største delen av industrivirksomheten i kommunen. I dag driver de fleste bedriftene med bearbeiding av stein til ulike produkter, som for eksempel gravminner og bygningsstein.


Kilder:
Eide kommune
kommunenvår.no 

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige