Her Bor Vi

Foto: Helge Indreiten

Sundbåten

Publisert: 11. november 2016 kl. 14.56

Mellom de fire «landene»  i Kristiansund: Gomalandet, Norlandet, Kirkelandet og Innlandet, trafikkerer Sundbåtene - verdens eldste kollektive transportselskap i sammenhengende drift. Den første sundbåten het «Kvik» og ble satt i drift den 18 november i 1876. I år, 140 år senere, transporterer sundbåtene fortsatt reisende trygt mellom øyene.  

Transportbehovet i Kristiansund har vært stort i lang tid. Før i tiden rodde folk over sundet for å komme seg mellom øyene, men med et økende innbyggertall på 1800-tallet ble behovet for transport enda større. I dag er det totalt tre sundbåter: «MS Angvik», «Rapp»  og «MS Framnæs», hvor sistnevnte er en kopi av den gamle fergen «Framnæs»  som trafikkerte fra 1916 til 1951 mellom sundene i byen. Sundbåten «Rapp» gikk i rutetrafikk fra 1958 - 2014, nå driftes den som kulturminne og seilende fartøy.

Selv om grunnlaget for drift ikke er like stort i dag som mange har egen bil, er det fortsatt en del som foretrekker å ta sundbåten mellom «landene» i byen. Sundbåten er en av de største turistattraksjonene i Kristiansund kommune, så i turistsesongen blir båten også flittig brukt av besøkende. I 1997 ble Sundbåten kåret til årets kulturminne av innbyggerne i Kristiansund.

Kilder:
sundbaten.no
Kristiansund kommune
Stiftelsen Framnæs 

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige