Her Bor Vi

Foto: Elizabeth S. Lingjærde, GULLIMUNN.com

Svele

Publisert: 19. oktober 2016 kl. 17.13

Noen av de beste matrettene vi har i Norge er kommet til som følge av restemat.

Når man hadde knappe ressurser var det viktig å benytte seg av de råvarene man hadde og utnyttet de til det fulle slik at det alltid strakk til. Det var rester av surmelk som fikk bondekjerringene til lage det som mange omtaler som Norges ur-kake.

Svelen er en populær kaketype på Nordmøre som man typisk nyter på en av de mange fergeturene med en god kopp kaffe og smørkrem eller brunost på. Fjord1 selger så mye som en million sveler årlig, hvor det er smørkrem som er det foretrukne tilbehøret.

Det er mye prestisje i en god sveleoppskrift og det er vanlig at oppskriften blir nedarvet fra generasjon til generasjon. Fra gammelt av var den forbeholdt til de finere anledninger og da spesielt til lørdagskaffen.

Kilde:
Godt.no
Fjord1 Magasinet

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
NEAS
Nordea
Gjensidige