Her Bor Vi

Meieribestyrer Egil Smith-Meyer med osten "Kraftkar"

Foto: Per Kvalvik

Tingvollost

Publisert: 18. november 2016 kl. 16.27

Verdens beste ost lages på Nordmøre! Tingvollost har siden de startet opp i 2003, markert seg internasjonalt. De har fått flerfoldige utmerkelser og osten "Kraftkar" ble nettopp kåret til Champion of Champions - som vil si den beste osten gjennom tidene.

Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri i Tingvoll kommune på Nordmøre. Bedriften holder til på Saghaug gård, en gård med en håndverkshistorie som går tilbake til år 1303.

Den vellagrede blåmuggosten "Kraftkar" har vunnet gullmedalje under Nordisk Ostefestival i Danmark, World Cheese Awards i Storbritannia og under Landsutstillingen for gardsost (NM). Et av særpregene til osten "Kraftkar" er den sødmeaktige karakteren, som kommer av at den lages av fersk kumelk som er tilsatt ekstra fløte.

For å lage verdens beste ost trenger Tingvollost melk i verdensklasse. Det har de. Det unike nordmørsklimaet og jordsmonnet er en av de viktigste faktorene for å oppnå den perfekte melken til osteproduksjon. I tillegg så legger de stor vekt på hvordan de behandler dyrene. I motsetning til mange andre gårdsmeieri så har alle kyr og kviger navn på gården i Tingvoll. Og selv om fjøsen er automatisert så tar de turen innom der minst fire ganger om dagen for å klappe og mingle med dyrene. Det er utvilsomt mye lidenskap bak den gode nordmørsosten. Kilder:
Tingvollost.no
Norsklandbruk.no  

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige