Her Bor Vi

Foto: Stiftelsen Maritim Historie Nordmøre

Trålerbyen

Publisert: 23. november 2016 kl. 21.13

I perioden 1920 til 1970 var Kristiansund Norges ledende trålerby.

Historien om Kristiansund som stortrålernes vugge startet i 1928 da en engelskbygget tråler ble kjøpt fra Sverige til Kristiansund. Etter noen år med utbedringer på båten gjorde D/T "Borgenes" sitt første trålhal i 1930. De første årene til båten gikk til å levere fersk fisk til England og til gjennomføring av noen forsøk for Fiskeridirektoratet, dette var det ikke mye penger i, så i 1933 la båten om driften og begynte med å salte fisken ombord for fremstilling av råstoff for produksjon av klippfisk. Dette ga gode økonomiske resultater og "Borgenes" ble det første beviset på at tråling også kunne ha en fremtid i Norge.

Suksessen til båten "Borgenes" gjorde at flere i Kristiansund ønsket å investere. I år 1935 ble det derfor kjøpt flere damptrålere til Kristiansund, samt en til Bergen, en til Tromsø, en til Bodø og en til Harstad. I 1936 fikk Kristiansund sin fjerde tråler. Samarbeidet med Fiskeridirektoratet og erfarne fiskere fra "Borgenes" gjorde at Kristiansund satt på unik og verdifull kunnskap om fisket. Denne kunnskapen ble overført til andre rederi ved at mannskap fra "Borgenes" var utplassert hos de nyetablerte rederiene for å hjelpe de med oppstart. Damptråleren "Nordhav I", som var spesielt bygget for salting av fisk ombord på båten, ble kjøpt i 1935 og hadde etter sitt første år en nettofangst på over en kvart million kroner. "Nordhav I" var Norges største tråler, på hele 644 bruttotonn.

Båten "Ertnan", som er avbildet over, kom til Nordmøre fra A/S Harstad Trålerselskap i begynnelsen av 1950 årene. Det var Anders og Ivar H. Neerland som kjøpte båten i 1951. Noen år senere, i 1955, ble båten ombygd fra damp- til motordrift. "Ertnan" ble brukt både som tråler og som snurper før den senere ble ombygd til ringnotsnurper, i 1975 ble båten tatt ut av drift.  


Kilder:
Stiftelsen Maritim Historie Nordmøre
Fiskeri.no
Norges fiskeri og kysthistorie, UiB 

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige