Her Bor Vi

Foto: Jan Helge Birkelund

Varden

Publisert: 18. januar 2017 kl. 20.48

På det høyeste punktet på Kirkelandet i Kristiansund ligger en gammel utkikksplass og vaktpost. Et åttekantet tårn som ligger 78 m.o.h. I dag er varden et friområde, et sted hvor du kan nye utsikten over byen og havet utenfor.

Opprinnelig var vardetårnet et mye mindre tretårn som i 1808 var vaktstue for den optiske telegrafen mellom Kristiansund og Trondheim. Det var tårnet som i 1808 varslet angrepet av to engelske fregatter. Mellom 1840 og 1880 var vardetårnet åpent for alle, tårnet ble brukt til både dans og spill av folk fra fjern og nær. Det originale tretårnet står i dag godt bevart ved Norsk Klippfiskmuseum.

I 1892, i anledning Kristiansund sitt 150 års jubileum, ble vardetårnet i mur reist. Det ble reist på samme sted hvor det gamle tretårnet sto. Under første verdenskrig brukte marinen tårnet som vakthus, senere som et sted hvor de solgte godteri. Under andre verdenskrig brukte tyskerne det som vakttårn etter å ha bygd tak over den øverste etasjen, men på grunn av dårlig vedlikehold etter krigen ble tårnet revet i 1976.

Etter et privat initiativ av ildsjeler i "Vardens venner" ble det samlet inn penger og bygd et nytt tårn. Det nye murtårnet ble åpnet 8.mai 1983. Gjennom nesten hele vardetårnet sin historie har det fungert som et samlingspunkt. I dag er også vardetårnet åpent for den som vil opp i tårnet for å nyte utsikten.

Kilder:
gjenreisningsbyen.no
kristiansund.kommune.no

Les også:
Mer fra Vi som elsker Nordmøre:

Deltakere

KNN
Bedriftspartner
Operaen i Kristiansund
Amfi
Nordmøre Revisjon
Sunndals næringsselskap
SpareBank 1 Nordvest
Tidens Krav
Vestbase
Kruse Larsen
NEAS
Nordea
Gjensidige